U heeft geen artikelen in uw winkelwagen
Welke verschillen zitten er in groene thee? Japans vs Chinees!
- Geplaatst op
- 0
Chinese of Japanse groene thee, wat is nou het verschil? Wat bepaalt de kwaliteit van groene thee? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!
Verschillen in groene theesoorten
We kunnen ons voorstellen dat je door de groene theebomen het bos niet meer ziet. We hebben inmiddels heel wat soorten groene thee voor je verzameld; uit verschillende landen, op verschillende manieren bereid en met heel wat aroma’s en kruidencombinaties voor elke smaakvoorkeur.
Hoe kun uit al deze varianten nu een keuze maken?
Grootleverancier van groene thee is China. Daarnaast heeft Japan een steeds groter wordend aandeel en bijvoorbeeld Ceylon en ook Vietnam een heel klein aandeel. We richten ons in deze blog op China en Japan.
China of Japan
De grootste verschillen in de groene thee laten we hier zien.
China |
Japan |
Geplukt en gedroogd |
Geplukt, gestoomd en gedroogd |
Gerold in parels of spiraaltjes |
Tot poeder vermalen of naaldvormig gerold |
Kleur blijft groen |
Goud-groene kleur |
Minder kruidig dan Japanse groene thee maar wel zoetere smaak |
Volle kruidige, samentrekkende smaak |
Ook vaak gebruikt in theezakjes |
Eigenlijk alleen als losse thee |
Groot aandeel op de wereldwijde markt |
Kleiner aandeel op de markt, speciaalzaken, exclusief |
Vele gezondheidsvoordelen |
Vele gezondheidsvoordelen, zelfs nog meer anti-oxidanten, catechines en chlorofyl dan Chinese thee |
Hoe nu verder?
Wanneer je jouw thee graag niet te sterk of met intense smaken drinkt, dan is ons advies om voor een Chinese groene thee te gaan. Bekijk al onze chinese thee hier! Deze thee is vaak net iets toegankelijker dan de Japanse. Wil je graag variëren en een intensere, bijzondere thee proberen dan kun je bij ons kiezen uit vele Japanse theesoorten! Onze Japanse groene Thee koop je hier! We vertellen je graag nog meer over heerlijke losse groene thee.
De kwaliteit van groene thee
Voor het bepalen van de kwaliteit van groene thee zijn er vele gegevens nodig. Natuurlijk is de teler (reputatie) een belangrijk gegeven, maar ook de herkomst (regio/provincie) en het bijbehorende klimaat, het aantal zonuren, de hoeveelheid regen en de bodemgesteldheid zijn belangrijk voor de smaak. Daarnaast is het bepalend of de bladeren heel zijn of gebroken, groot of klein, of ‘dust’ zijn. Daarnaast kijken we of het bladeren betreft van een eerste pluk (in China noemen ze dit first flush, in Japan Sincha), een tweede of van een nog latere pluk is. Kortom, er zijn heel wat gegevens zijn nodig om er iets van te kunnen zeggen. Dat brengt ons op de volgende indeling; we beginnen per land met de beste, meest kwalitatieve thee. Dit wil zeker niet zeggen dat de andere slecht zijn, zeker niet, ze hebben allemaal voordelen voor je gezondheid. Zie ook onze blog over de gezondheidsvoordelen van groene thee. Maar er zijn er altijd wel een paar bij die er bovenuit stijgen, nietwaar?
Chinese groene thee
China Gunpowder. Groene thee uit China wordt voornamelijk geproduceerd in de provincies Jiangxi, Anhui en Zhejiang. De meest bekende, en kwalitatief hoge losse groene thee is onze China Gunpowder uit Zhejiang. Deze thee, met kleine tot balletjes gerolde theebladeren, zet je het lekkerst in tot 75 graden afgekoeld gekookt water. Het is bij uitstek een thee die je kan helpen focussen op werk of studie. Proeven? Je bestelt China gunpowder hier.
Groene jasmijnthee. Deze thee is geschikt voor in de avond. Een thee die je tot rust zal brengen. Daarnaast heeft deze groene thee met jasmijnbloesem een versterkende werking op het immuunsysteem. Ook deze groene jasmijnthee zet je met tot 75 graden afgekoeld gekookt water. Koop de groene jasmijn thee hier.
Japanse groene thee
Japanse groene losse thee is van nog hogere kwaliteit en brengt een intensere, bijzondere smaak. We beginnen ook hier met de meest kwalitatieve soorten.
Gyokuro
Een Japanse groene thee van topkwaliteit is gyokuro. Deze thee is niet bitter maar heeft wel een sterke smaak en heeft een prachtige diepgroene kleur. De gyokuro thee wordt veel gebruikt bij ceremonies, daarvoor wordt uiteraard alleen de eerste pluk gebruikt. Wij hebben bijvoorbeeld Sincha Gyokuro Homare in ons assortiment. Dit is een Japanse gyokuro thee met een droge, wrange smaak die een fruitige, zoete nasmaak heeft. Deze thee schenk je in warm water rond de 50 graden. Er ook nog een iets andere kwaliteitvariant, de kabusecha.
Matcha
Matcha wordt gemaakt van tencha; gedroogde groene theebladeren, waarvan de nerven en takjes verwijderd zijn. Alleen de fijnste theebladeren worden gebruikt. De bladeren worden gestoomd, gedroogd en gebakken. Ze hebben ook een lang afdekproces gehad. Matcha is een fijngemalen thee waarvan je het gehele blad opdrinkt. Een topper qua kwaliteit, want één kopje matchathee staat voor tien kopjes gewone groene thee qua gezondheidseigenschappen:
- Boordevol antioxidanten, 137x meer dan gewone groene thee;
- Boost je metabolisme; snellere verbranding, verlaagt het LDL-cholesterol;
- Geeft energie;
- Natuurlijke detox;
- Weldaad voor je brein.
Naast cathechines en antioxidanten bevat matcha ook chlorofyl. Dit zorgt voor een grotere zuurstofopname en een boost aan je immuunsysteem. Mocht je matcha nu helemaal niet zo lekker vinden maar je wilt wel de gezondheidsvoordelen? Voeg dan een halve theelepel toe aan je dagelijkse smoothie. Een weldadige toevoeging.
Drink je de matcha liever als een ‘latte’, dan hebben we zelfs twee mixen voor je samengesteld.
Je voelt ‘m al aankomen, deze gyokuro en matcha zijn beslist niet de goedkoopste theesoorten. Maar voor vele kenners en ‘foodies’ wel de nummer één qua kwaliteit groene thee en wordt daarom zeer veel verkocht. Speciaal voor jou, hebben we naast de matchathee zelf, ook leuke sets of bowls om de matcha in te bereiden en kommen, lepels en kloppers (whisks).
Er is ook een veel goedkopere ‘matcha’ op de markt. Hierbij wordt veelal de Sencha thee gebruikt en vermalen, dit noemen ze ‘Sencha green tea powder’. Men verkoopt het echter veelal onder de noemer ‘matcha’ omdat hier meer aan te verdienen valt. Sencha wordt echter gedroogd in de volle zon terwijl matcha een lang afdekproces geeft gehad. Daarnaast wordt er bij matcha na de oogst de takjes en nerven verwijderd, waardoor puur blad overblijft. Dit is bij de ‘sencha green tea powder’ niet het geval.
Sencha theesoorten
Er zijn vele sencha theesoorten die opeenvolgend aflopen in kwaliteit en werkzame stoffen. Sencha is de meest verkochte Japanse groene thee.
- Shincha, de beste sencha, deze is van de eerste oogst na de winter. De thee is zeer zeldzaam en jaarlijks is er maar een kleine hoeveelheid te krijgen. Men heeft ongeveer tien dagen om de zeer jonge, tere scheutjes te plukken. Wij verkopen bijvoorbeeld shincha gyokuro;
- Sencha, in Japan wordt sencha in de koude jaargetijden warm gedronken en koel wanneer het warm is. Het is een gevouwen en gedroogde thee van de eerste of tweede flush. Sencha is de meest verkochte groene thee in Japan. Wij hebben vele soorten senchathee: zoals Sencha Lemon Sicilia, CactusVijg, Vergeet Me Niet, Gember Limoen, Sencha Green Chai en Sencha Naturel;
- Fukamushicha is gestoomde sencha;
- Bancha is van een latere oogst, van een derde of vierde pluk. Dit zorgt voor een toegankelijkere kwaliteit en is goedkoper. Het bevat minder theïne en heeft vezelachtige blaadjes en steeltjes. Vaak wordt bancha gebruikt om andere aroma’s aan toe te voegen. Wij hebben drie soorten Banchathee; de Japan Genmaicha, de Japan Bancha en de Japan Houjicha;
- Genmaicha is banchathee met geroosterde rijst. Rijst was vroeger veel goedkoper en dit was dan ook vroeger de thee van de armen. We hebben drie soorten in ons assortiment; de Matcha Satsuki, Gelukkig en Genmaicha;
- Konacha wordt gemaakt van de restjes. Deze heeft wel een gelijkende smaak en gezonde eigenschappen, maar is nog weer goedkoper.
Dan hebben we nog een paar theesoorten als variant hierop.
Hojicha is een geroosterde bancha (i.p.v. gestoomde). Het blad is bruin en je kunt deze zowel warm als koud drinken.
Kukicha wordt niet van bladeren, maar van takjes en nerven van groene theebladeren gemaakt. De takjes en nerven worden na 3 oogstjaren geknipt. Het heeft een verfrissende, citroenachtige smaak, geschikt voor elk moment van de dag.
Bewaren van groene thee
Groene thee kan bederven onder invloed van licht, vocht, een andere geur en een hoge temperatuur. Het is daarom verstandig om thee in een luchtdichte en donkere verpakking te bewaren. Ook de plaats waar de thee wordt bewaard is van belang. Kies daarom altijd voor een koele en droge plaats, niet direct naast sterk geurende producten. Onze bewaarblikken zijn hier uitermate geschikt voor.
We wensen je succes met je keuze. Hulp nodig? We helpen je graag!
Reacties
Wees de eerste om te reageren...