Thee bij de maaltijd

Thee bij de maaltijd

Steeds vaker wordt er thee bij de (warme) maaltijd geserveerd. Een mooie trend vinden wij en in deze blog lichtten we graag toe welke theesoort bij welk gerecht past.

Een goede thee is wat zijn kwaliteit en genot betreft zeker te vergelijken met wijn. Restaurants van naam krijgen steeds meer interesse om passende thee te serveren bij verschillende gerechten. Net als wijn wordt er een thee gekozen om de smaak van bepaalde gerechten te accentueren. Thee degusteer je, net als wijn, met je vijf zintuigen: zicht, gehoor, reuk, smaak en de tastzin. De reuk, smaak en tastzin vormen de drie belangrijkste criteria bij het degusteren. Om een juiste keuze te maken is het aromatische boeket van belang. Maar ook het evenwicht tussen de volgende vier polen (bij wijn zijn het vijf polen - zout komt er bij): bitter, zuur, zoet en scherp.

 

Bij het samenstellen van gerechten en een bijpassende drank zoeken we steeds naar een zelfde textuur, het evenwicht tussen de vier polen en naar een harmonieus boeket. De thee en het gerecht moeten elkaar ondersteunen en accentueren. Ze mogen in geen geval met elkaar concurreren.

 

 

Combinaties volgens theesoort

Hieronder vertrekken we vanuit de thee en kijken we per theesoort naar de lokale keuken om zo tot een ideale combinatie te komen.

 

 

Witte thee

Witte thee is niet te versmaden na een licht avondmaal. Drink geen witte thee na een sterk gekruide maaltijd, want de delicate geur en smaak zullen totaal bedorven worden. Witte thee is een zeer goed alternatief voor mensen die niet van groene thee houden, maar wel van de medicinale eigenschappen willen profiteren..

 

 

Groene thee

Net als bij wijn kun je ook de afkomst van het gerecht en de thee in ogenschouw nemen. Bij zeevruchten en vis bijvoorbeeld kun je niet missen door te kiezen voor een (Japanse) Sencha. Eigenlijk passen al onze groene theemelanges goed bij zeevruchten en visgerechten. Rijst en groene thee is ook een voortreffelijke combinatie. In veel Japanse maaltijden bestaat de hoofdschotel uit rijst die vaak gekookt is in groene thee.

 

 

Weinig gefermenteerde Oolong

Met groene Oolong, zoals onze Formosa Dong-Ding Oolong, kun je nog beter combineren dan de gewone groene thee. Zelfs als je van deze Oolong een sterke thee maakt, smaakt hij nog zacht. Deze thee smaakt net wat zoeter door zijn stevige body. Het past uitstekend bij schaal- en schelpdieren, kreeft en andere rijkelijke zeevruchten. Een goede Oolong past eigenlijk bij ieder gerecht. In China is het dan ook niet voor niets de meest geserveerde thee tijdens de maaltijd.

 

 

Half en gefermenteerde Oolong

Thee met een karakteristieke smaak en uitgesproken karakter zoals China Oolong Se Chung en Formosa Fijn Oolong. Door zijn zoete karakter past de thee goed bij gegrilde gerechten. Eend is echt een aanrader!

 

 

Zwarte thee

Door zijn uitgesproken bittere smaak en sterke nasmaak past deze thee bij kruidige gerechten zoals vlees, curry's en pasta's. Zwarte thee past ook perfect bij nagerechten, voornamelijk bij chocolade.

 

 

Pu-Erh

Onze Pu-Erh thee uit China past het best bij kip, vlees (geroerbakt) en alle gerechten klaargemaakt met veel olie of boter. 

 

 

Tot slot

Alle info een afsluitende schema:

Ontbijt Alle theesoorten uitgezonderd witte thee
Groente Groene thee
Vis Groene thee, vooral maritieme Japanse en groene Oolong
Wit vlees Groene thee, groene Oolong, en zachte zwarte thee
Rood vlees Stevige Oolong en krachtige zwarte thee zoals Assam
Fruit Zwarte thee, geparfumeerde thee met bloemen, witte thee, jasmijnthee en Earl Grey
Chocolade Pu-Erh, zwarte thee, stevige Oolong, thee met rozen of sinassappel
Na de maaltijd Groene thee, Oolong en zachte zwarte thee zoals Darjeeling

 

Bron: De stille kracht van thee - Ann Vansteenkiste (ISBN: 9789058266828)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »