Thee bij de maaltijd

Thee bij de maaltijd

Steeds vaker wordt er thee bij de (warme) maaltijd geserveerd. Een mooie trend vinden wij en in deze blog lichtten we graag toe welke theesoort bij welk gerecht past.

Een goede thee is wat zijn kwaliteit en genot betreft zeker te vergelijken met wijn. Restaurants van naam krijgen steeds meer interesse om passende thee te serveren bij verschillende gerechten. Net als wijn wordt er een thee gekozen om de smaak van bepaalde gerechten te accentueren. Thee proef je, net als wijn, met je vijf zintuigen: zicht, gehoor, reuk, smaak en de tastzin. De reuk, smaak en tastzin vormen de drie belangrijkste criteria bij het proeven. Om een juiste keuze te maken bij het gerecht zijn zowel smaak, geur als temperatuur van belang. De thee en het gerecht moeten elkaar ondersteunen en accentueren. Ze mogen in geen geval met elkaar concurreren.

 

Combinaties volgens theesoort

Hieronder bekijken we per theesoort naar verschillende keukens om zo tot een ideale combinatie te komen.

 

Witte thee

Witte thee is als champagne, dat drink je beter niet bij een maaltijd. Het heeft een zeer lichte, delicate en subtiele smaak. Drink zeker geen witte thee na een sterk gekruide maaltijd, want de delicate geur en smaak zullen totaal verdwijnen. Witte thee is een fijne thee om te drinken bij bijvoorbeeld een toastje of amuse.

 

Groene thee

Groene thee is een beetje zoals witte wijn. Je kan het drinken bij veel gerechten. Net als bij wijn kun je ook de afkomst van het gerecht en de afkomst van de thee met elkaar combineren. Bij zeevruchten en vis bijvoorbeeld kun je goed te kiezen voor een (Japanse) Sencha. Eigenlijk passen al onze groene theemelanges goed bij zeevruchten en visgerechten. Rijst en groene thee is ook een voortreffelijke combinatie. In veel Japanse maaltijden bestaat de hoofdschotel uit rijst die vaak zelfs gekookt is in groene thee.

 

Weinig gefermenteerde Oolong

Oolong thee wordt ook wel vergeleken met rosé. Je hebt rosé die meer neigt naar een witte wijn en ook rosé die een stuk steviger is richting rode wijn. Met een weinig gefermenteerde, groene Oolong, zoals onze Formosa Dong-Ding Oolong, kun je met nog meer gerechten combineren dan de gewone groene thee. Zelfs als je van deze Oolong een sterke thee maakt, smaakt hij nog zacht. Deze thee smaakt net wat zoeter door zijn stevige body. Het past uitstekend bij schaal- en schelpdieren, kreeft en andere rijkelijke zeevruchten. Een goede Oolong past eigenlijk bij ieder licht gerecht. In China is het dan ook niet voor niets de meest geserveerde thee tijdens de maaltijd.

 

 

Half en gefermenteerde Oolong

Dit zijn theesoorten met een karakteristieke smaak en uitgesproken karakter zoals bijvoorbeeld onze China Oolong da hong pao en Formosa Fijn Oolong. Door hun wat zoete karakter past de thee goed bij gegrilde gerechten. Bijvoorbeeld bij eend is een gefermenteerde oolong echt een aanrader!

 

 

Zwarte thee

Door zijn uitgesproken bittere smaak en sterke nasmaak past deze thee bij gerechten waar je traditioneel gezien vaak voor rode wijn zou kiezen zoals vlees en pasta's. Zwarte thee past ook perfect bij nagerechten, voornamelijk bij chocolade. Natuurlijk zijn er ontzettend veel verschillende soorten zwarte thee. Bijvoorbeeld het bergamot in earl grey kan citrussmaken in je gerecht meer naar boven halen, of een notige zwarte thee kan goed passen bij paddenstoelen. Wees niet bang om te experimenteren! Zelfs met één theesoort kun je nog experimenteren met de trektijd, de watertemperatuur of de watersoort (bron- of kraanwater bijvoorbeeld).

 

 

Pu-Erh

Onze Pu-Erh thee uit China past het best bij paddenstoelen, vlees (geroerbakt) en alle gerechten klaargemaakt met veel olie of boter. Het heeft een heel aardse smaak en past zeker niet bij alle smaken. Experimenteer hier zeker eens mee!

 

 

Tot slot

Alle info een afsluitende schema:

Ontbijt Alle theesoorten uitgezonderd witte thee
Groente Groene thee
Vis Groene thee, vooral maritieme Japanse en groene Oolong
Wit vlees Groene thee, groene Oolong, en zachte zwarte thee
Rood vlees Stevige Oolong en krachtige zwarte thee zoals Assam
Fruit Zwarte thee, geparfumeerde thee met bloemen, witte thee, jasmijnthee en Earl Grey
Chocolade Pu-Erh, zwarte thee, stevige Oolong, thee met rozen of sinaasappel
Na de maaltijd Groene thee, Oolong en zachte zwarte thee zoals Darjeeling
welkomstdrankje Witte thee (evt. gezet als sparkling tea)

 

Reacties

  1. Marc Marc

    Zo heb ik nooit naar thee gekeken. Het klinkt als een goed alternatief, zeker in dry January. Bedankt voor de inspiratie!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »