Losse zwarte thee

Losse zwarte thee van de beste kwaliteit. Ceylon, Darjeeling of Earl Grey. Allemaal heerlijke melanges losse zwarte thee van hoge kwaliteit die je makkelijk en snel online besteld in onze webshop!

€10,00
Op voorraad
€4,99
Niet op voorraad
€4,99
Op voorraad
€4,99
Op voorraad
€5,49
Op voorraad
€4,79
Op voorraad
€4,99
Op voorraad
€4,79
Niet op voorraad
€5,49
Op voorraad
€4,99
Op voorraad
€4,99
Op voorraad
€5,49
Op voorraad

Wat is zwarte thee?

Zwarte thee wordt gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis en in het verwerkingsproces van de theebladeren is sprake van een hoge mate van oxidatie. Hierdoor is de thee over het algemeen sterker van smaak en bevat het meer cafeïne/ theïne dan lichter geoxideerde theesoorten zoals witte, groene en oolongthee. In China staat zwarte thee bekend als rode thee, vanwege de kleur van de drank. Zwarte thee gebruiken de Chinezen voor post-gefermenteerde thee zoals Pu Erh thee. In de Westerse wereld bedoelen we met rode thee vaak Zuid-Afrikaanse rooibos thee. Rooibos en kruidenthee zijn eigenlijk geen thee, omdat deze niet worden gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis.

Zwarte thee drinken is gezond

Zwarte thee is de meest genuttigde theesoort ter wereld. Zwarte thee kan eindeloos gecombineerd worden met kruiden, vruchten, specerijen en aroma’s. Niet gek dus dat zwarte thee zo populair is. Veel mensen denken dat zwarte thee minder gezond is dan groene thee. Dit klopt slechts deels. Zwarte thee bevat meer theïne dan groene thee, maar nog altijd veel minder dan een kopje koffie. En hoewel groene thee een echte gezondheidstopper is, bevat ook zwarte thee net zoveel antioxidanten en bestaat er een gunstige werking op het hart- en vaatstelsel bij het consumeren van meerdere koppen zwarte thee per dag. Ook bevat zwarte thee veel natuurlijke fluoriden die goed zijn voor je botten en gebit.

Waar komt zwarte thee vandaan?

Zwarte thee kent zijn oorsprong in China, al vele jaren voor Christus werd ontdekt dat je de blaadjes van de Camellia Sinensis kan bewerken en laten trekken in water. De VOC bracht de thee vervolgens naar het westen.Theesoorten worden vaak vernoemd naar de streek van productie. De theeplant wordt voornamelijk verbouwd in China, Japan, Vietnam, Taiwan, Sri Lanka, India en Nepal.

Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Na de oogst worden de bladeren van de theeplant gedroogd door er lucht (zuurstof) over te blazen. Dan kan de losse zwarte thee op twee manieren worden bewerkt, CTC (crush, tear, curl) of orthodox. De CTC methode wordt voornamelijk gebruikt voor thee van mindere kwaliteit die uiteindelijk in zakjes terecht komt. De orthodoxe methode wordt met de hand of soms met machines uitgevoerd. Handverwerking resulteert natuurlijk in een hogere kwaliteit. Losse zwarte thee is altijd op orthodoxe wijze gemaakt en van een hogere kwaliteit dan thee uit zakjes. De losse thee wordt geoxideerd onder gecontroleerde temperatuur en luchtvochtigheid. Dit proces wordt ook wel fermentatie genoemd, al klopt dit niet helemaal. Oxidatie is de juiste term, al wordt fermentatie ook toegestaan. De graad van oxidatie bepaalt de kwaliteit van de thee, omdat de oxidatie al begint bij het drogen, is de tijd tussen de verschillende stappen ook een cruciale factor in de smaak en kwaliteit van de thee. Als de blaadjes soepel zijn worden ze gerold. Door het kneuzen komt de oxidatie goed op gang en zal ook de kleur van de blaadjes donkerder worden.

Nadelen zwarte thee

Zwarte thee bevat cafeïne, bij thee vaak theïne genoemd, deze stof kan negatieve gevolgen hebben voor het menselijk lichaam. Bij hoge concentraties kan bijvoorbeeld hoofdpijn ontstaan maar ook rusteloosheid, hartkloppingen en slaapproblemen. Er geldt dus bij deze heerlijke warme drank de regel die bij veel andere voedingsmiddelen ook geldt: geniet maar drink met mate. Ook in groene thee en witte thee zit theïne, maar nog altijd een heel stuk minder dan in bijvoorbeeld koffie.

Product

Cafeïne

(milligram
per 100
milliliter
of per 100
gram)  

 

Portie

Cafeïne
(milligram
per portie)

Koffie -
filter
45 Kopje 125 ml  56 
Koffie -
instant
45  Kopje 125 ml  56 
Koffie -
espresso 
134  Kopje 50 ml  67 
Decaf  2,1  Kopje 125 ml  2,6 

Zwarte thee

22 Kopje 125 ml  28 
Groene thee 15 kopje 125 ml 19 

Soorten losse zwarte thee

De bekendste soorten zwarte thee zijn:

Ceylon uit Sri Lanka

Assam uit India

Darjeeling uit India (West Bengalen)

Yunnan uit Vietnam

Lapsang Souchong uit China

Earl Grey uit Sri Lanka

 

Maar ook in andere landen worden prachtige zwarte theesoorten geproduceerd. Met name in de provincie Fujian in China wordt veel thee geproduceerd. Maar ook Japanse, Nepalese en Vietnamese theesoorten worden steeds toegankelijker. Onze losse thee melanges bevatten vaak een of meerdere van de bekende zwarte thee soorten, maar we hebben ook enkele bijzondere en zeldzamere varianten.

Losse zwarte thee bewaren

Losse thee dien je luchtdicht, donker en koel te bewaren. Een handig hulpmiddel daarvoor is een bewaarblik. Metaal is erg geschikt voor het bewaren van losse thee en speciale theeblikken hebben vaak een klik- en draaisysteem of een extra versheidsdeksel voor het behoud van geur kleur en smaak van de thee. Thee blijft op die manier jaren houdbaar!

Bestel losse zwarte thee bij Van Bruggen Thee

Losse zwarte thee kopen? Bij Van Bruggen Thee koop je échte kwaliteitsthee. Al onze thee- en koffieproducten zijn op een eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd. In al onze 350 soorten losse thee zit een hoop liefde en energie van de ambachtsman. Bestel je vandaag? Dan verzenden wij je pakket zo spoedig mogelijk met PostNL. Heb je vragen of advies nodig over onze thee? Neem dan contact met ons op.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »