Valeriaanwortel thee

De bekendste werking van valeriaan is de slaapverwekkende werking. Valeriaan heeft een kalmerend effect op de hersenen. Het is een alternatieve behandeling voor angst, nervositeit en stress en wordt ook wel aangeraden bij slapeloosheid.

€10,95
Op voorraad
Bekijk Product

Valeriaan thee

Valeriaan is een plant (valeriana officinalis) die wereldwijd voorkomt. De naam is afgeleid van het Latijnse woord valere, wat ‘gezond maken’ betekend. De heilzame werking van valeriaan is al eeuwenlang bekend. De oude Grieken en Romeinen gebruikten valeriaan al duizenden jaren geleden. Voor het zetten van valeriaan thee heb je valeriaanwortel nodig. Het blad en de bloemen van de valeriaanplant zijn prachtig, maar bevatten niet de medicinale werking die de wortel heeft. De valeriaanplant kan tot 130 cm groot worden en bloeit roze/wit in de zomer. De valeriaanwortel wordt geoogst na de bloei. Alleen planten die ouder dan 3 jaar zijn kunnen worden geoogst. De wortels worden geborsteld en gespoeld en vervolgens gedroogd.

 

Waar is valeriaan thee goed voor?

De bekendste werking van valeriaan is de slaapverwekkende werking. Valeriaan heeft een kalmerend effect op de hersenen. Het is een alternatieve behandeling voor angst, nervositeit en stress en wordt ook wel aangeraden bij slapeloosheid. Valeriaanthee staat ook wel bekend als slaapthee of slaaplekkerthee. Het werkt zeer effectief voor mensen die moeite hebben met in slaap vallen maar ook voor mensen die ’s nachts vaak wakker worden.

Valeriaan wordt vaak ingezet bij het stoppen met roken, aangezien dit voor velen ook stress met zich meebrengt. Tevens zorgt de valeriaanwortelthee ervoor dat het roken van een sigaret vies gaat smaken!

Valeriaan zorgt vaak voor een betere nachtrust en is daarom ook goed voor diverse kwalen zoals hoofdpijn, migraine, bloeddruk-gerelateerde kwalen en concentratieproblemen. Goede slaap is immers ontzettend belangrijk voor goed functioneren van hersenen en andere organen. Valeriaan zelf is dan niet het geneesmiddel maar zorgt voor betere randvoorwaarden.

Valeriaan thee zorgt er ook voor dat de aanmaak van gal wordt gestimuleerd. Dit heeft een positieve werking op de spijsvertering. Na het eten last van een opgeblazen gevoel? Probeer eens de maaltijd af te sluiten met een kopje valeriaan wortel thee!

 

Hoe werkt valeriaan thee?

Valeriaan heeft effect op Gamma-aminoboterzuur, dit is een stof in de hersenen die de impulsen en je zenuwstelsel reguleert. Lage waarden van GABA worden gelinkt aan stress, angst, nervositeit en slecht slapen. Middelen die invloed hebben op het GABA niveau zorgen voor meer rust. Onder andere het bekende Valium en Xanax werken op deze manier. Valeriaan zorgt er voor dat het Gamma-aminoboterzuur minder snel wordt afgebroken.


Hoe snel werkt valeriaan thee?

Je kan best snel profijt hebben van het drinken van valeriaanthee. Maar de optimale uitwerking merk je na ongeveer 2 tot 4 weken.

 

Nadelen van valeriaan thee

Naast de voordelen van valeriaan zijn er ook wel nadelen. Gevolgen van langdurig gebruik van valeriaan (langer dan een maand) zijn nog niet in kaart gebracht bijvoorbeeld. Andere bijwerkingen kunnen zijn:

  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Hartstoornissen
  • Slaperigheid (echt waar ;)
  • Reactievermogen om machines of voertuigen te besturen kan verminderd zijn.

 

Hoeveel valeriaan mag ik dagelijks nemen?

Neem liever niet meer dan 3 koppen valeriaanthee per dag. 1 kop bevat dan plusminus 3 gram valeriaan. Onderzoek naar een overdosis is nog niet uitgebreid genoeg gedaan om daar wat over te zeggen, maar hoe meer valeriaan je inneemt hoe groter de kans op vervelende bijwerkingen.

 

Valeriaanthee met kamille of lavendel

Valeriaanthee wordt vaak puur gedronken, maar kan ook heel goed worden gecombineerd met kamille en/of lavendel. Ook deze kruiden staan bekend om hun rustgevende werking en deze geven tevens een heerlijke smaak aan je thee.

 

Waarschuwing

Deze blog vervangt in geen geval het advies van een arts. Kan tevens wisselwerking hebben met diverse soorten medicatie. Raadpleeg bij twijfel altijd je arts.

 

Valeriaanthee online bestellen?

Valeriaanthee kopen? Bij Van Bruggen Thee koop je échte kwaliteitsthee. Al onze thee- en koffieproducten zijn op een eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd. In al onze 350 soorten losse thee zit een hoop liefde en energie van de ambachtsman. Bestel je vandaag? Dan verzenden wij jouw pakket zo spoedig mogelijk met PostNL. Heb je vragen of advies nodig over onze ambachtelijke thee? Neem dan contact met ons op.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »