Thee van wilgenbast of wilgenschors

In wilgenbast zitten veel verschillende inhoudsstoffen, zoals onder andere vitamine B en C, calcium, magnesium, zink, salicylzuur en silicium. Wilgenbast thee staat vooral bekend vanwege de werking op de nieren (het stimuleren van het afvoeren van afvalst

€4,99
Op voorraad
Bekijk Product

Wilgenbast thee

De Wilg (Salix) is een snel groeiende boom die metershoog kan worden. De schors of bast wordt al eeuwenlang gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden. Wilgenbast werkt namelijk o.a. koortsverlagend, pijnstillend en ontgiftend. 

Waar is wilgenbast thee goed voor?

In wilgenbast zitten veel verschillende inhoudsstoffen, zoals onder andere vitamine B en C, calcium, magnesium, zink, salicylzuur en silicium. Wilgenbast thee staat vooral bekend vanwege de werking op de nieren (het stimuleren van het afvoeren van afvalstoffen) en de pijnstillende werking. Verwacht niet dezelfde werking als van een tabletje paracetamol, deze natuurlijke pijnstiller heeft een mildere pijnstillende werking maar werkt tevens aan het wegnemen van de oorzaak van de pijn.

Wilgenbast of wilgenschors thee kun je ook goed drinken bij verkoudheid of griep. De thee zal de verschijnselen niet onderdrukken, maar het lichaam ondersteunen in het afvoeren van de afvalstoffen en de pijn licht onderdrukken.

Drink wilgenbast thee bijvoorbeeld bij

  • Verkoudheid, koorts en/of griep
  • Hoofdpijn
  • Chronische ontstekingen zoals reumatische aandoeningen
  • Uitwendig als compres voor slecht genezende wonden

 

 Salicylzuur geneeskracht

Wilgenbast bevat salicylzuur, die stof is bekend geworden omdat de eerste varianten van aspirine deze inhoudsstof bevatte. Tegenwoordig wordt een synthetische stof gebruikt in pijnstillers, maar extracten uit wilgenschors zijn lange tijd gebruikt voor pijnstillende medicatie.

Dosering van wilgenbast thee

Het voordeel van het drinken van wilgenbast thee boven het nemen van synthetische pijnmedicatie is dat het beter wordt verdragen door de maag. Het nadeel is dat het een mildere pijnstillende werking heeft en dat er een aantal contra-indicaties zijn (lees onderaan deze blog) waardoor de thee niet voor iedereen geschikt is. Voor de thee kun je 1 doseerlepel gedroogde wilgenbast 8-10 minuten laten trekken in kokendheet water. Drink niet meer dan 3 koppen thee per dag.

Bijwerkingen

Bij overmatig (meer dan 5 koppen wilgenbastthee per dag) gebruik kan thee van wilgenbast misselijkheid veroorzaken. Ook is een allergische reactie zeldzaam, maar mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld uiten in een lichte uitslag of jeuk.

Bekende contra-indicaties

Drink in geen geval wilgenbast thee wanneer je:

  • Allergisch bent voor aspirine;
  • Diabetespatiënt bent;
  • Zwanger bent of borstvoeding geeft;
  • Ook ibuprofen of aspirine hebt gebruikt. De wisselwerking kan gevaarlijk zijn;
  • Jonger bent dan 18 jaar. Wilgenbast thee is niet geschikt voor (jonge) kinderen. Dit heeft te maken met het stofje salicylzuur wat in zeer zeldzame gevallen het syndroom van Reye kan veroorzaken.Let op, deze blog vervangt geen medisch advies. Neem bij twijfels of bij medicijngebruik altijd contact op met je arts voordat je kruidenthee gebruikt.

 

Bestel wilgenbast thee bij Van Bruggen Thee

Wilgenbast thee kopen? Bij Van Bruggen Thee koop je échte kwaliteitsthee. Al onze thee- en koffieproducten zijn op een eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd. In al onze 350 soorten losse thee zit een hoop liefde en energie van de ambachtsman. Theepakket kopen? We hebben een uitgebreid assortiment. Bestel je vandaag? Dan verzenden wij het pakket zo spoedig mogelijk met PostNL. Heb je vragen of advies nodig over onze ambachtelijke thee? Neem dan contact met ons op.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »