Geschuimde of gestoomde melk: wat is het verschil en hoe maak je ze?

Geschuimde of gestoomde melk: wat is het verschil en hoe maak je ze?

In onze blogs over koffievariaties zal je opgevallen zijn dat we spraken over verschillende soorten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je melk de juiste textuur en schuimlaag heeft. Het bepaald voor een groot deel de smaak van de koffie alsmede hoe het drankje in de mond aanvoelt.

Je kan microschuim, geschuimde of gestoomde melk met een melkopschuimer of met het tuitje (stoompijp) van je espressoapparaat. Het doel van deze tools is voor lucht in je melk zorgen. De stoompijp verwarmt je melk door hete stoom te blazen en creëert hierdoor melkschuim. Als je een melkopschuimer gebruikt, dan kun je de melk verwarmen in een pan terwijl je het opschuimt. De ideale temperatuur van melk dat gebruikt wordt voor de genoemde koffievariaties ligt rond de 65°C. Wanneer je een pannetje gebruikt raden wij aan de melk rustig op te warmen want zodra deze de 70°C bereikt zal de smaak veranderen en kan je drankje verpest worden.

 

Het verschil tussen verschillende vormen van geschuimde of gestoomde melk ligt in de hoeveelheid lucht die aan de melk wordt toegevoegd.

 

Voor geschuimde melk zou je een hoop lucht toe moeten voegen, waarbij de volume verdubbeld wordt, terwijl gestoomde melk ongeveer 1/3 in volume toe zou moeten nemen. In beide gevallen plaats je de stoompijp of opschuimer net onder het oppervlak om een draaikolk te creëren, maar bij geschuimde melk verlaag je de pijp langzaam naar bodem, om zodoende een laag schuim bovenop op te bouwen.

 

Om een microschuim textuur te creëren moet je eerst de toplaag opschuimen en vervolgens de pijp richting de bodem plaatsen om gestoomde melk te creëren. Tot slot tik je de melk tegen het aanrecht of met je hand en laat je het even staan, zodat de bubbels volledig ontwikkelen. Voordat je het in je kopje giet moet je eerst de container met melk een paar keer draaien, zodat je een soepel mengsel van schuim en vloeistof krijgt wanneer je het in je espresso giet.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »