Panel van Consumentenbond waardeert smaak van losse thee het hoogst

  • Geplaatst op
  • Door Guus Kroes
  • Geplaatst in Nieuws
  • 0
Panel van Consumentenbond waardeert smaak van losse thee het hoogst

De Consumentenbond liet een panel van 40 mensen verschillende soorten groene en zwarte thee beoordelen. De thee werd daarbij conform het advies van de leverancier bereid. Lees hier de uitkomst van de test.

De Consumentenbond liet een panel van 40 mensen verschillende soorten groene en zwarte thee beoordelen. De thee werd daarbij conform het advies van de leverancier bereid. De hoogste waardering voor zwarte thee krijgen de losse Engelse melanges van speciaalzaken. De beste thee uit een zakje is die van Albert Heijn.

De A-merken Pickwick en Lipton scoren voor het panel minder goed. Bij de groene thee geeft het panel ook de voorkeur aan de losse variant. Hier scoort Pickwick wel goed.

Dat losse thee beter scoort dan thee in zakjes komt doordat het product grover is en minder gruis bevat. Dat zorgt voor een verfijndere smaak, aldus thee-expert Karel Thieme. Losse thee is niet duurder dan thee in een zakje en is tevens milieuvriendelijker door de verpakking. 

Thee bevat iets minder dan de helft cafeïne in vergelijking tot koffie. Het wordt in de praktijk echter theïne genoemd. Qua gehalte is er geen verschil tussen groene of zwarte thee. Door de thee minder lang te laten trekken blijft het gehalte theïne lager. De positieve gezondheidseigenschappen die aan thee worden toegeschreven kennen volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing. Thee is vooral gezond door alles wat er niet in zit. Het bevat in tegenstelling tot veel andere dranken geen suiker en nauwelijks calorieën. 

Bij de productie van groene thee worden de theeblaadjes verwelkt door ze gedurende 12 uur bij 25 graden te drogen. De blaadjes verliezen vocht en worden slap en soepel. Daarna worden ze gestoomd om enzymen uit te schakelen. Vervolgens worden de blaadjes opnieuw gedroogd. De volgende stap in het proces vormt het rollen van de bladeren, waarbij ze breken en scheuren zodat het sap vrij komt. Bij industriële verwerking blijft het rollen achterwege maar worden de blaadjes gesneden. Hierna wordt de thee opnieuw gedroogd.

Bij de productie van zwarte thee blijft het stomen of verhitten na het verwelken achterwege. Na het rollen volgt een oxidatieproces. Hierbij worden de gescheurde bladeren gedurende 1 à 2 uur bij 25 graden gehouden, terwijl er vochtige lucht doorheen geblazen wordt. De enzymen zorgen dan voor de smaak en geur van de thee. Het drogen van de zwarte thee gebeurt vervolgens bij een temperatuur van 95 graden.

Bron: Consumentenbond

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »