Oma weet raad: Paardenbloem, Bramenblad en Zonnebloem

Oma weet raad: Paardenbloem, Bramenblad en Zonnebloem

Oma Tonnie vertelt je alles over de gezonde eigenschappen van uiteenlopende kruiden, specerijen en andere ingrediënten in onze theemelanges. Deze keer staan de paardenbloem, bramenblad en zonnebloembloesem in de schijnwerpers. Lees hieronder welke geneeskrachtige en gezonde eigenschappen deze ingrediënten en theeën bevatten.

Bramenblad

Bramen en de bijbehorende struik kennen we allemaal maar wat velen niet weten is dat de jonge blaadjes (scheuten) van de struik ook gegeten kunnen worden. Bij Van Bruggen verwerken ze deze in verschillende theemelanges. Braamblad werkt licht urineverdrijvend en helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren. Het kan helpen wanneer je weinig urine aanmaakt en ter preventie van nierstenen. Ter preventie van nierstenen kun je ook ontzurende kruidenthee of peterselie thee gebruiken. Het helpt ook bij verschillende vormen van diarree. Dit komt door de samentrekkende en bloedstelpende eigenschappen in het braamblad. Het is geen heel sterk natuurlijk medicijn dus daarom raad ik aan het enkel bij lichte vormen van eerdergenoemde aandoeningen.

Bramenblad kan ook als spoelmiddel voor de mond gebruikt worden. Zorg hierbij wel voor een sterk gezette thee en laat deze afkoelen. De looistoffen en tannines in het bramenblad hebben een ontstekingsremmend effect. U kunt het gebruiken bij tandvleesontstekingen, keelpijn en overige wondjes en/of infecties in de mond en keelholte.

Er zit bramenblad in verschillende theesoorten zoals 'Weer & Wind', 'Goedenacht', 'Zomerfris' en  'Bambus Fresh Panda'

 

 

Paardenbloem

Het gele bloemetje wordt vaak beschouwd als onkruid maar daarmee doe je het plantje echt tekort. In China wordt het al sinds de 7de eeuw gebruikt bij allerlei klachten (bijvoorbeeld als stimulans voor de lever-en galfunctie) en nu weten ze bij Van Bruggen ook alles van de heilzame eigenschappen.

In onze wellnessthee ‘Puur’ zit paardenbloemwortel verwerkt. Deze stukjes wortel zitten boordevol voedingstoffen en bitterstoffen, waaronder fytosterolen, vetzuren (linoleenzuur) flavonoïden, tannines en vitamine B1, B2, B3 en C. In het blad van de paardenbloem zitten meer mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium en mangaan.

Paardenbloem heeft een galverhogende en galdrijvende werking. Hierdoor kan de lever beter voedsel verteren. Vooral vetten kunnen beter verteerd worden als men paardenbloemblad of -wortel eet. De eerdergenoemde bitterstoffen bevorderen de spijsvertering. Daarnaast bevordert het de speekselsecretie. Speeksel bevat enzymen die het eten verteren dus hoe meer speeksel in je maag komt, hoe beter je het eten verteert. Verder is het een eetlustbevorderend middel en werkt het vochtafdrijvend. Dit laatste betekent dat het zeer geschikt is ter ontgifting.

Bekijk hier al onze paardenbloem thee.

 

 

Zonnebloembloesem

De zonnebloem kennen we allemaal. Afkomstig uit Zuid-Amerika alwaar die symbool staat voor de kracht van de zonnegod. Sommige zonnebloem weten een hoogte te bereiken van 5 meter en de gele bladeren smaken mild zoet en zijn uitermate geschikt voor melanges kruidenthee. Volgens de Russische Volksgeneeskunde zou blad en bloem helpen tegen longziekten en keelaandoeningen. Als kruid weert de zonnebloem, koorts, wordt malaria verdreven, komt het de bloeddruk ten goede en wordt aderverkalking bestreden. Ook voor kwalen van de tegenwoordige welvaartsmaatschappij zou de zonnebloem haar bijdrage hebben bij bijvoorbeeld nervositeit, prikkelbaarheid en gejaagdheid.

De Oosterse geneeskunst kent zijn eigen toepassingen. Chinezen maken sigaren van zonnebloemblad en gebruiken die als moxa, voor warmte op drukpunten in de acupunctuur. Daarnaast heb ik nog een leuk weetje. In de natuur draait de bloemknop van zonnebloemen op zonnige dagen overdag mee met de zon. 's Nachts keert de bloemknop weer terug naar het oosten. Dit noemen ze heliotropisme, maar die term mag je vergeten van mij.

De volgende theemelanges bevatten zonnebloembloesem; 'Lekker Vitaal , 'Weer & Wind' en 'Zomerfris'

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »