Ontbijthee uit het Verenigd Koninkrijk; Wat is het verschil?

  • Geplaatst op
  • Door Guus Kroes
  • Geplaatst in Theeweetjes
  • 0
Ontbijthee uit het Verenigd Koninkrijk; Wat is het verschil?

English Breakfast kennen we allemaal, maar er is ook Scottish Breakfast en Irish Breakfast verkrijgbaar in onze webshop. Waar komen deze theesoorten vandaan en wat is het verschil? We nemen ze nader onder de loep in deze blog.

De ontbijttheeën uit Verenigd Koninkrijk zijn wereldberoemd. Vooral de English Breakfast wordt over de gehele wereld gedronken maar ook de Schotten en Ieren hebben een traditionele ontbijtthee. Deze drie zwarte theesoorten kennen veel overeenkomsten maar er zijn ook belangrijke verschillen. 

English Breakfast

De Engelse ontbijtthee is een fijne, dikke en volle zwarte thee die zijn oorsprong vond in de 18de eeuw. Het Engelse ontbijt bestond destijds voornamelijk uit vlees, bonen, eieren, brood en bier. Queen Anne zocht in het begin van de 18de eeuw naar een andere drank voor bij het ontbijt en vond in thee een lichter alternatief. Het duurde niet lang alvorens het volk haar volgde en thee een vaste plek op iedere ontbijttafel.

 

De Engelsen mengen hun thee vaak met melk en suiker. De thee wordt meestal gemaakt van Chinese of Indiase Ceylon thee en heeft karakteristiek aroma. Tegenwoordig worden ook vaak Afrikaanse theebladeren gebruikt. Onze English Breakfast thee is hier te bestellen. 

 

 

Scottish Breakfast

De 'English Breakfast' kennen we allemaal. Het is ook verreweg de bekendste ontbijtthee maar de eerste ware ontbijtthee is ooit - in 1892 - in Schotland ontstaan, dankzij een Schotse theemeester, Drysdale genaamd. Volgens de legende had Drysdale in de 18de eeuw een behoefte aan een nog sterkere versie van de reeds bestaande ontbijttheeën die Queen Anne naar Engeland had gebracht. Drysdale wou een melange creëren die door het zware ontbijtvoedsel zou snijden en een barst van duurzame energie zou geven. Tot op de dag van vandaag is de Schotse ontbijtthee nog steeds de sterkste van de drie rassen. Dit combineert ook goed met het zachte Schotse water.

 

Scottish Breakfast heeft meestal een houtachtige, rookachtige smaak met een sterke Assam uit Sri Lanka of India als basis. Onze Scottish Breakfast bestel je hier.

 

 

Irish Breakfast

Net als de Schotse, heeft ook de Ierse ontbijtthee een sterke Assam als basis. Hierdoor heeft de thee een robuuste, moutige smaak en roodachtige kleur. De thee is sterker dan de Engelse variant maar minder sterk dan de Schotse. Ook de Ieren drinken de thee vaak met melk en suiker. In Ierland wordt deze thee echter de gehele dag door gedronken waardoor het niet echt als een 'ontbijtthee' wordt beschouwd. De meesten drinken zo'n 4-6 kopjes per dag. Het geeft de Ieren energie wanneer ze dat nodig hebben. 

 

De basis van deze ontbijtthee verschilt. Meestal wordt er gekozen voor een Assam, Ceylon of een combinatie van beide theesoorten. Ook Van Bruggen Thee heeft een Irish Breakfast in het assortiment. Klik hier om deze te bestellen.

 

Nu rest nog de vraag; met welke thee begin jij jouw dag?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »