Oma weet raad: Munt, Verveine en Citroengras

Oma weet raad: Munt, Verveine en Citroengras

Oma Tonnie vertelt je alles over de gezonde eigenschappen in onze theemelanges. Deze keer staan de kruiden verveine, citroengras en munt in de schijnwerpers. Lees hieronder welke geneeskrachtige en gezonde eigenschappen deze kruiden bevatten.

Muntthee

Het zorgt voor een heerlijke frisse thee maar er is nog meer wat u over verse muntthee moet weten. Ten eerste bevordert je alertheid en je werkgeheugen blijkt uit onderzoek. De thee spoelt ook de darmen waardoor je spijsvertering een boost krijgt. Heb jij wel eens last van verstoppingen? Dan kan muntthee erg goed helpen. Het heeft ook een positief effect op de lever en galfunctie.

Het is ook bewezen dat muntthee helpt bij misselijkheid. Bijvoorbeeld tijdens het reizen kan deze thee van enorme waarde zijn. Daarnaast helpt het om stress te verminderen. Door het drinken worden er minder cortisol (stresshormoon) aangemaakt en de heerlijke geur van muntthee werkt rustgevend. Verder bevat het geen cafeïne of theïne en is het een oppepper voor je huid. 

 

Verveine

‘Verveine’ is eigenlijk de Franse naam voor het plantje dat we in Nederland kennen als ijzerhard of citroenverbena. De thee heeft veel rustgevende eigenschappen dankzij de etherische oliën die het bezit. Wanneer u last heeft van slapeloosheid, angst, stress of bepaalde vormen van depressie kan verveine helpen. Daarnaast bevordert het de spijsvertering en is het windverdrijvend en krampstillend. Uit onderzoek blijkt verder dat citroenverbena krachtige antioxidanten bevat. Bijvoorbeeld voor (duur)sporters kan het drinken van Verveine thee erg gunstig zijn. Duursporters, zoals hardlopers of wielrenners, putten hun lichaam uit waardoor er veel vrije radicalen in het lichaam komen. Het is bewezen dat citroenverbena deze vrije radicalen adequaat opruimt. Hierdoor wordt de schade aan de spieren beperkt. Bestel hier onze Verveine kruidenthee.

 

Citroengras

Een plant uit de ‘grassenfamilie’ die ook vaak wordt aangeduid als ‘lemongrass’. Het geeft verscheidene theemelanges een krachtige, citroenig frisse smaak. Het bevat etherische oliën en in Suriname is een thee van citroengras een bekend middel bij griep, verkoudheid, hoest en bronchitis. Door de flavonoïden (zoals isoorientin, isoscoparin en luteoline) heeft het ook een antibacteriële werking waardoor het goed is voor het maag- en darmsysteem.  Zo wordt citroengras bijvoorbeeld gebruikt als medicijn tegen prikkelbaredarmsyndroom, diarree en draadworm. Uit een Braziliaans onderzoek uit 2009 bleek dat citroengras de werking van de macrofagen stimuleert. Macrofagen zijn stoffen die een zeer belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. De onderzoekers concludeerden dat hier de ontstekingsremmende werking van citroengras vandaan komt. In vele theemelanges zit citroengras verwerkt, bekijk alle citroengras thee hier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »