Ijskoud of juist warm drankje met zomers weer?

  • Geplaatst op
  • 0
Ijskoud of juist warm drankje met zomers weer?

Hoe lekker is het om wanneer je het warm hebt een heerlijk koel glas drinken te nemen met ijsklontjes erin? Je voelt je gelijk opgefrist! Maar er zijn ook verhalen dat het beter is om warme dranken te nuttigen. Hoe zit dit nu eigenlijk, werken warme dranken verkoelend?

Warm of koud drinken met warm weer?

 

Hoe lekker is het om wanneer je het warm hebt een heerlijk koel glas drinken te nemen met ijsklontjes erin? Je voelt je gelijk opgefrist! Maar er zijn ook verhalen dat het beter is om warme dranken te nuttigen, omdat het lichaam dan een seintje zou krijgen om af te koelen naar de normale gewenste temperatuur. Hoe zit dit nu eigenlijk, werken warme dranken verkoelend?

 

Thermoregulatie

Bij een temperatuur van 37 graden functioneert ons lichaam het best. Onze (warmbloedige) lichamen kunnen tot op een zeker hoogte deze temperatuur aanpassen aan de omgevingstemperatuur. Wanneer je te warm wordt, gaan je poriën open en begin je te zweten, je ademhaling verhoogt en je bloedvaten zetten uit om meer warmte kwijt te raken.

Wanneer deze lichaamstemperatuur te koud wordt, gebeurt het omgekeerde. Bloedvaten vernauwen, poriën sluiten, je ademhaling vertraagt en je krijgt kippenvel om warmte vast te houden. Dit kan het lichaam allemaal zelf, dit heet thermoregulatie. Maar nu komt het; een glas thee zal deze kerntemperatuur van het lichaam echt niet doen veranderen, een glas koud drinken doet hier ook niets mee. Het komt er dus op neer dat je gewoon kunt drinken wat je zelf het meest prettig vindt om te drinken.

 

Voldoende hydrateren

Het gaat in het geval van warmte gewoon om het aanvullen van vocht. Een goede vochtbalans is immers voor het lichaam het meest belangrijk. Zeker als het warm is en je veel zweet.

Zo, dat is uit de lucht. Vocht aanvullen, daar gaat het om. Maar ja, als je het gevoel hebt dat je afkoelt van een koude of warme drank, gewoon doen natuurlijk J.

 

Wat je wel kunt doen is gebruik maken van kruiden in je drinken. Die kruiden hebben bepaalde eigenschappen waar je gebruik van kunt maken. Zo weet je vast wel dat onder andere kaneel, kardemom en kruidnagel verwarmend zijn. Heerlijk voor thee in de herfst of winter of voor het gebruik in gerechten.

 

Verkoelende kruiden

Zo zijn er ook kruiden die je een frisser gevoel kunnen geven. Munt, pepermunt, citroengras zijn hier voorbeelden van, maar ook kamille, dille, koriander, venkel, roos en salie kun je gebruiken naar gelang je eigen smaakvoorkeuren. En deze kunnen bij uitstek worden ingezet in een hete thee, maar ook in een ijsthee.

 

De volgende producten uit ons assortiment bevatten verkoelende kruiden. Om je te helpen een goede keuze te maken, staan de ingrediënten erachter. Koop de heerlijkste ijsthee hier:

 

Geschikt voor het maken van verkoelende thee

Met zwarte thee

  • Toscaanse Droom met zwarte thee, aardbeibladeren, citroengras, pepermunt, hibiscusbloesem, appel, aardbei en rode bes.

 

Met witte thee

  • Bambus Fresh Panda met witte thee, appel, ananas (ananas, suiker, citroenzuur), bamboeblad, kruizemunt, bramenblad, aroma, rozen- en goudsbloembloesem.

 

Kruidentheeën

  • Frisse Kruiden met bramenblad, pepermunt, citroenmelisse, kamillebloesem, rozenblaadjes, verbena, zonnebloembloemblaadjes (3,6%) en ginsengwortel;
  • Cool Mint met zoethout, appel, pepermunt en citroengras;
  • Toscaanse Tuin met lemongrass, pepermuntblad, hibiscusbloesem, appel, rode bessen en aardbei;
  • Reiki met rozijnen, mango, mandarijn- en appelstukjes, citroengras, hibiscus, sinaasappel, wortel, rozenknopjes, korenbloem, malva en saffloerolie;
  • Verfrissend met lemongras, eucalyptus blaadjes, munt, nanamunt, pepermunt, zoethout, appel, hyssop en korenbloem-bloemblaadjes;
  • Intens met kaneel, pepermunt, zoethout, lemon, gember, lindebloesem, kamillebloesem, paardenbloem en ginsengwortel.

 

Zelf maken van ijsthee

De hierboven genoemde theemelanges, maar eigenlijk nog heel veel meer theeën zijn heel geschikt voor het maken van je eigen ijsthee. Veel mensen kopen ijsthee in de winkel, maar deze drankjes hebben maar weinig met echte thee van doen. Het zijn suikerrijke drankjes met slechts een fractie van thee erin. IJsthee is echt gemakkelijk zelf te maken en heel erg lekker!y Hier wat uitleg om je te stimuleren om het zelf te maken, hoe leuk is dat!

 

Zonder poespas, maar wel van tevoren maken: Neem 1 liter koud water en hang hierin 10 gram thee in een theezeef of thee ei en laat een nacht in de koelkast staan. Klaar is Klara. Serveer evt met ijsblokjes.

Easy-peasy: Zet sterke thee (gebruik iets meer thee dan dat je normaal zou gebruiken) en laat deze afkoelen en serveer met ijsblokjes.

Rapido ijsthee: Zet je thee zoals normaal maar doe je glas slechts halfvol, vul direct aan met ijsblokjes tot het glas vol is. Als variatie hierop kun je ook gecrusht ijs gebruiken.

Fancy ijsthee: Voeg fruit (stukjes aardbei, blauwe bessen) of kruiden (verse citroenverbena, munt, kamillie) of zelfs groente (schijfjes gember, komkommer, bleekselderij) toe aan je ijsthee ter versiering.

 

Voeg eventueel een klein beetje honing of ahornsiroop toe om de ijsthee iets zoeter te maken.

 

Op deze manier gaat het je vast en zeker lukken.

Wij zijn benieuwd naar jouw favorieten! Deel jij jouw ijstheerecept met ons via Instagram of Facebook?

 

Moet je heet eten met warm weer?

 

Het drinken hebben we nu besproken, maar hoe zit het met eten?

We weten allemaal dat we het heel erg warm kunnen krijgen van eten wat bijvoorbeeld rode peper bevat. Wat anders is met het eten van verwarmende voedingsmiddelen, is dat je lichaam heel acuut reageert hierop met zweten, roodheid en dergelijke. Puur omdat de hoeveelheden bij eten groter zijn dan in een thee. Na het zweten zal het lichaam er alles aan doen om af te koelen. In warme landen wordt ook vaak scherp gegeten. Men zegt ook hier dat men dit doet voor het afkoelen. Aan de andere kant moet je er ook maar tegen kunnen; dat opvlammende effect hiervan. Het schijnt dat je jezelf wel kunt trainen om scherp te eten. Ik zou zeggen, eet wat je lekker vindt; wil je afkoelen en houd je van een beetje spicy eten: ga lekker genieten van een spicy maaltijd. Wanneer je die piekwarmte niet fijn vindt, dan laat je die peper toch lekker voor wat het is?

Zorg in ieder geval voor een beperkte hoeveelheid eten, met name koolhydraten en eiwitten. Van een hele volle buik word je immers nooit vrolijk en fit. Een heerlijke frisse groentesalade met noten, zaden, wat peulvruchten en een gekookt eitje naar wens valt niet als een blok op je maag en hier blijf je dus frisser van. Al dan niet met een rood pepertje.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »