Oma weet raad: De heilzame werking van de theeplant

Oma weet raad: De heilzame werking van de theeplant

Eigenlijk zou je de heilzame werking van de theeplant in één zin kunnen verwoorden, zoals de Japanse monnik Eisai reeds in 1191 in het eerste Japanse theeboek schreef: "Een medicijn geneest enkel één ziekte, terwijl thee alle ziekten geneest!" En daarmee is toch alles gezegd...

Verscheidene universiteiten over de hele wereld proberen dit tegenwoordig te bewijzen en onderbouwen. Westerse medicijnen zijn vaak scheikundige nabootsingen van stoffen die zich in planten bevinden. Door een werkzame stof te isoleren, veroorzaken die medicijnen vaak nevenwerkingen dan helende eigenschappen voor één bepaalde aandoening. Nochtans zijn er oude geschriften zoals Griekse, Latijnse en middeleeuwse kruidenboeken die de genezende kracht van planten en plantenonderdelen in hun totaliteit beschreven zonder vervelende nevenwerkingen.

 

Dr. David Servan-Schreiber schrijft in zijn boek Antikanker, een nieuwe levensstijl: "Sommige levensmiddelen mogen dan als mest voor tumoren dienen, andere bevatten juist kostbare stoffen tegen kanker. (...) In de natuur kunnen planten niet vluchten voor aanvallers of ertegen vechten. Om te overleven moeten ze zich wapenen met krachtige stoffen waarmee ze zich kunnen verdedigen tegen bacteriën, insecten en slechte weersomstandigheden."

 

Thee bevat ongelooflijk veel van die krachtige stoffen. Als je met een goede kwaliteit groene thee te maken hebt, die niet bespoten werd pesticiden, dan bestaan de verse theeblaadjes uit 75% water en 25% overblijvende stoffen. Die overblijvende stoffen zijn stoffen die normaal voorkomen in het plantenrijk en helemaal niet typisch zijn voor thee, zoals:

  • Eiwitten
  • Vetten
  • Suiker
  • Pigmenten
  • Aroma's (natuurlijk)
  • Vitaminen
  • Mineralen

 

De volgende keer gaan we verder in op de belangrijkste gekende heilzame werkingen van thee.

 

Bron: De stille kracht van thee - Ann Vansteenkiste (ISBN: 9789058266828)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »