De gezondheidsvoordelen van Groene Thee

  • Geplaatst op
  • 0
De gezondheidsvoordelen van Groene Thee

Groene thee zit boordevol gezonde stoffen en bevat bijzondere eigenschappen. Welke allemaal? Lees het in onze blog!

De gezondheidsvoordelen van groene thee

Groene thee, wij zijn er fan van, want wat heeft groene thee toch veel gezonde eigenschappen. Daarnaast is er voor elke smaakvoorkeur wel een heerlijke variatie te vinden. Voor ieder wat wils om zo maar te zeggen.

Groene thee wordt bereid van de jonge bladeren van de theeplant camellia sinensis. Groene thee is ongefermenteerde thee, waarbij de theeblaadjes met stoom worden behandeld. Daardoor worden enzymen van buitenaf geïnactiveerd. Tevens worden de antioxidanten (polyfenolen zoals catechines) in de theebladeren beschermd tegen oxidatie en blijven dus bewaard. In Azië wordt groene thee al eeuwenlang ingezet voor de medicinale werking, nu kunnen we natuurlijk niet achterblijven.

Steeds populairder

Groene thee heeft een beetje een alternatief imago gehad. Droeg je geitenwollen sokken, dan dronk je groene thee. De laatste jaren is dit imago flink aan het veranderen. Met de komst van het verminderen van de vleesconsumptie en het bewust worden van de invloed van voeding op je eigen gezondheid neemt ook groene thee in populariteit toe. En dat is zeker niet vreemd. Groene thee is namelijk supergezond!

Waar heeft groene thee nu allemaal invloed op? Als we kijken naar de positieve effecten van groene thee op onze gezondheid, dan kunnen we een flinke opsomming maken. Want groene thee:

  • Is cholesterol- en bloeddrukverlagend;
  • Ondersteunt bij afvallen;
  • Geeft bescherming tegen ziektes en voorkomt ziektes;
  • Is goed voor je darmen;
  • Is goed voor je hersenen, het vermindert stress;
  • Zorgt voor een goede vochtbalans;
  • Bindt zware metalen en helpt giftige stoffen uitscheiden.

Maar hoe kan dat allemaal? We leggen het uit.

 

Cholesterol- en bloeddrukverlagend

Groene thee bevat cathechine (de belangrijkste zijn EGCG’s; deze bepalen de gezondheidseffecten.) Onderzoekers hebben gevonden dat cathechines de opname van cholesterol in het lichaam vermindert en dat hierdoor het cholesterolniveau verlaagt. Ook heeft groene thee een bloeddrukverlagend effect door meer ontspanning van de vaatwand. Het maakt de wand van de bloedvaten gezonder waardoor er minder kans is op aderverkalking.

 

Afvallen

Onderzoek heeft aangetoond dat groene thee ook kan helpen bij gewichtsverlies. Het verlaagt namelijk de vetopname en verhoogt de verbranding. Het verhoogt ook de insulinegevoeligheid, waardoor de ontwikkeling van diabetes type II wordt geremd.

 

Bescherming tegen ziektes

Catechines zijn polyfenolen. Dit zijn verbindingen die van nature in planten voorkomen. Ze voorkomen oxidatie; ze werken dus als een antioxidant. En die houden vrije radicalen tegen die schade kunnen toebrengen aan onze cellen. Daarnaast stimuleert groene thee de aanmaak van onze lichaamseigen antioxidanten.

Groene thee werkt antiviraal en antibacterieel; het heeft een positieve invloed op je immuunsysteem waardoor het risico op infecties wordt verlaagd en je minder snel besmet zal raken met virussen.

 

Goed voor je darmen

Catechines stimuleren de groei van melkzuurbacteriën die een gunstige werking op de darmen hebben en de groei van ongunstige bacteriën remmen. In combinatie met een probioticum is het een krachtig darmmiddel.

 

Goed voor je hersenen, het vermindert stress

Groene thee heeft een beschermend effect op zenuwcellen waardoor de kans op ziektes zoals Alzheimer en Parkinson wordt verlaagd. Ook is bekend dat verschillende hersengebieden beter gaan samenwerken. Groene thee is een krachtig middel om bij stressvolle situaties in te zetten. Drink dan wel zo’n 5 kopjes per dag voor het optimale resultaat.

 

Vochtbalans

Groene thee zorgt er net als water voor dat je vochthuishouding in balans blijft. Door het aanbod aan vele smaakjes is er altijd een lekkere groene thee voor je te vinden. Er zijn ook groene thee smaken die heerlijk zijn als ijsthee!

 

Zware metalen en giftige stoffen

Groene thee helpt om zware metalen te binden maar ook om giftige stoffen uit te scheiden.

 

Matcha Thee

Matcha is een poeder dat wordt gemaakt van prachtige Tencha theebladeren. Matcha werkt net iets anders dan gewone groene thee. Het poeder dient opgelost te worden in water van 70 graden in een speciale matchabowl. Vervolgens roer je het met een matcha whisk tot een hete drank. Je drinkt nu het hele theeblaadje op. Dit zorgt ervoor dat er net zoveel gezonde stoffen in een kopje matchathee zitten als in tien gewone kopjes thee! Wil je meer lezen over de verschillende soorten thee dan kun je deze blog lezen.

 

Nog meer

Je hebt het al gelezen, groene thee heeft veel gezondheidsvoordelen. We kunnen bijna niet stoppen met schrijven! Vooruit, nog een paar voordelen, groene thee zorgt, door de anti-ontstekende werking, dat tandbederf wordt tegengegaan en hiermee gaat het ook slechte adem tegen. Tevens vermindert groene thee psychische en lichamelijke stress, vermindert de kans op depressie en verlaagt de kans op cognitieve achteruitgang en achteruitgang van de zenuwen.

Een onmisbare thee, perfect voor op onze werk- of studieplek, en onmisbaar voor in huis. Ons aanbod in groene thee is enorm! Kies uit alle losse groene thee of stel een theepakket samen.

Groene thee zetten

Groene thee zet je het best op een temperatuur van zo’n 75 graden. Zo komt de smaak optimaal tot zijn recht! Hoe weet je nou of het water 75 graden is? Daar is een handige tip voor! Zodra de damp van het glas verdwenen is, is de thee voldoende afgekoeld. Geniet van je groene thee!

 

 

Groene thee is geen medicijn. Raadpleeg bij gezondheidsproblemen een arts. Wees alert bij het gebruik van medicatie. Kijk op de bijsluiter of er een interactie kan ontstaan samen met groene thee. Ook kan de opname van ijzer worden geremd.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »