Catalogus

Japanse thee

De meest gedronken theesoort in Japan is groene thee. Je vindt ontzettend veel verschillende soorten groene thee in Japan, werkelijk overal; in verkoopautomaten op straat, supermarkten, restaurants, bij tempels en bij de mensen thuis.

Geschiedenis van Japanse thee

Thee komt van origine uit China maar kwam als luxe geschenk al gauw ook in Aziatische buurlanden terecht. In de jaren 700 was thee daarom in Japan een luxeproduct, alleen voor de rijken en welgestelden. Een aantal eeuwen later leerden Japanners om ook zelf thee te verbouwen. Het werd algauw een populaire drank, ook onder het ‘gewone’ volk. Etiquette en traditie werden ook steeds belangrijker. Hierdoor is dan ook de Japanse theeceremonie ontstaan.

 

Japanse theeceremonie

Het drinken van thee is verheven tot kunstvorm. Het bestaat uit een serie vooraf bepaalde handelingen die na elkaar worden verricht. Hierdoor kan er optimaal worden genoten van thee. Boeddhisten hebben het geïntegreerd in hun meditatietechnieken.

Er zijn twee soorten ceremonies. De eerste is chakai: zogenaamde ‘dunne’ thee met een mogelijke lichte maaltijd. De tweede is de veel formelere, 4 uur durende ceremonie met ‘dikke’ thee en een volledige maaltijd gevolgd door zoetigheden. Het doel van de ceremonie is om de geest te bevrijden. Het theedrinken gebeurt in rust. Men zit in een meditatieve hurkzit. De ceremonie vindt plaats in een theehuis welke zich in een theetuin bevindt. De wandeling in deze tuin is al deel van deze ceremonie. Het is de mentale voorbereiding. De theemeester en gasten maken minimale, vloeiende en doelmatige bewegingen. Er liggen rijstmatten op de vloer en de benodigdheden voor de theeceremonie zijn nauwkeurig voorgeschreven. Alle inrichting is afgestemd op de doorstroming van energie.

Japans theeservies

Japans theeservies wordt gemaakt van zeer goede kwaliteit porselein (met een hoog glaspercentage). Het servies wordt speciaal ontworpen voor theeceremonies. Het bestaat uit een theepot met een steeltje of ander handvat, een schenktuitje en heeft bijbehorende kleine kopjes. Bijpassende theebakjes (waarop jij je zeefje kunt leggen) of dienblaadjes kunnen ook allemaal gebruikt worden voor de ceremonie. Japans servies heeft ook regelmatig wat botanische prints zoals de alom bekende Japanse kersenbloesems.

Groene thee en Japanse matcha thee

Groene thee is de meest gedronken theesoort in Japan. Voor bovenstaande ceremonies gebruikt men Japanse matcha thee. Japan matcha is groene tencha welke is vermalen tot poeder. Matcha wordt gemaakt van de blaadjes van de theeplant Camellia sinensis. Wat matcha zo speciaal maakt, is de herkomst en productiewijze van deze groene thee. De verschillende manieren waarop groene theeblaadjes behandeld worden, zijn bepalend voor de theekwaliteit. De theeplanten worden in de schaduw geplaatst en dat versterkt de smaak. Voor deze Matcha thee worden de theeblaadjes gestoomd, gedroogd en vervolgens verpulverd. Het zorgt voor een groene thee met een krachtige, ietwat bittere smaak. De thee is rijk aan aminozuren, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Matcha thee bevat cafeïne, wat bij thee ook wel theïne wordt genoemd (ongeveer 1/3 van een kopje koffie).

De thee heeft een hoog gehalte aan antioxidanten die je huid jong en lichaam gezond houden. Eén kop thee bevat 5 keer meer antioxidanten dan elk ander drankje of gezond hapje. 

Nog meer soorten Japanse groene thee

Wanneer je voor nog meer gezondheidsvoordelen, voor kwaliteit, voor een speciaalthee gaat, kies dan voor een Japanse groene theesoort. We beginnen ook hier met de meest kwalitatieve soorten.

Gyokuro

Een Japanse groene thee van topkwaliteit is gyokuro. Minder bitter maar wel een sterke smaak en heeft een diepgroene kleur. Wordt veel gebruikt bij ceremonies, uiteraard van eerste pluk. Probeer onze Sincha Gyokuro Homare. Japanse zoete thee met een droge, wrange smaak die een fruitige, zoete nasmaak heeft. Deze thee schenk je in rond de 50 graden. Er ook nog een iets andere kwaliteitvariant, de kabusecha. Er is ook een veel goedkopere matcha op de markt. Hierbij wordt veelal de Sencha thee gebruikt.

Sencha theesoorten

Er zijn vele sencha theesoorten die opeenvolgend aflopen in kwaliteit en werkzame stoffen. Sencha is de meest verkochte Japanse groene thee.

 • Shincha, de beste sencha, deze is van de eerste oogst na de winter, van de first flush. De thee is zeer zeldzaam en jaarlijks is er maar een kleine hoeveelheid te krijgen. Men heeft ongeveer 10 dagen om de zeer jonge, tere scheutjes te plukken, zie hier ook de shincha gyokuro;
 • Sencha, in Japan wordt sencha in de koude jaargetijden warm gedronken en koel wanneer het warm is. Het is een gevouwen en gedroogde thee van de eerste of tweede flush. Sencha is de meest verkochte groene thee in Japan. Wij hebben maar liefst 6 soorten senchathee: Sencha Lemon Sicilia, CactusVijg, Vergeet Me Niet, Gember Limoen, Sencha Green Chai en de Naturel;
 • Fukamushicha is gestoomde sencha;
 • Bancha is van een latere oogst, van een derde of vierde flush. Mindere kwaliteit, goedkoper, het bevat minder cafeïne en met vezelachtige blaadjes en steeltjes. Vaak wordt bancha gebruikt om andere aroma’s aan toe te voegen. Wij hebben drie soorten; de Japan Genmaicha, de Japan Bancha en de Japan Houjicha;
 • Genmaicha is banchathee met geroosterde rijst. Rijst was vroeger veel goedkoper en dit was dan ook thee van de armen. We hebben drie soorten in ons assortiment; de Matcha Satsuki, Gelukkig en Genmaicha;
 • Konacha wordt gemaakt van de restjes. Heeft wel dezelfde smaak en eigenschappen, maar is nog weer goedkoper. Wij hebben deze thee niet in ons assortiment.

 

Dan hebben we nog een paar theesoorten als variant hierop.

Hojicha is een geroosterde bancha (i.p.v. gestoomde). Het blad is bruin en je kunt deze zowel warm als koud drinken.

Kukicha wordt niet van bladeren, maar van takjes en nerven van groene theebladeren gemaakt. De takjes en nerven worden na 3 oogstjaren geknipt. Het heeft een verfrissende, citroenachtige smaak, geschikt voor elk moment van de dag.

Hoe zet je Japanse thee

Hoe je Japanse thee zet is afhankelijk van welke thee je wilt drinken. Laten we van de matcha thee uitgaan.  Doe 1 gram (handig af te meten met een matcha doseerlepel) matchapoeder in een kommetje of matcha bowl en klop herhaaldelijk met de bamboe whisk om klonters te voorkomen. Voeg 80 cl warm water toe (dit mag niet warmer zijn dan 80°C). Klop de thee gedurende enkele seconden met de whisk op tot een schuimige vloeistof (met een M- of W-beweging). Je kunt de matcha direct drinken uit de kom, of overgieten in een kopje.

Is Japanse matcha thee gezond?

Het antwoord hierop is volmondig JA! Want 1 kopje matchathee staat voor 10 kopjes gewone groene thee qua gezondheidseigenschappen. Matchathee

 • Zit boordevol met antioxidanten, 137x meer dan gewone groene thee;
 • Boost je metabolisme; snellere verbranding, verlaagt het LDL-cholesterol;
 • Geeft energie;
 • Is een natuurlijke detox;
 • Is een weldaad voor je brein.

 

Naast cathechines en antioxidanten bevat matcha ook chlorofyl. Dit zorgt voor een grotere zuurstofopname en een boost aan je immuunsysteem. Mocht je matcha nu helemaal niet zo lekker vinden maar je wilt wel de gezondheidsvoordelen? Voeg dan een halve theelepel toe aan je dagelijkse smoothie. Zo geniet je toch van de gezondheidsvoordelen van matchapoeder.

 

Bestel Japanse thee bij Van Bruggen Thee

Japanse thee kopen? Bij Van Bruggen Thee koop je échte kwaliteitsthee. Al onze thee- en koffieproducten zijn op een eerlijke en verantwoorde manier geproduceerd. In al onze 350 soorten losse thee zit een hoop liefde en energie van de ambachtsman. Bestel je vandaag? Dan verzenden wij je pakket zo spoedig mogelijk met PostNL. Heb je vragen of advies nodig over onze thee? Neem dan contact met ons op.


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »