Oma weet raad: Voordelen van groene thee (deel I)

Oma weet raad: Voordelen van groene thee (deel I)

Groene thee is volgens mij één van de gezondste dranken op deze planeet. Een puur natuurproduct dat vele natuurlijke antioxidanten bevat. In deze eerste blog over groene thee zal ik wat verder ingaan op de gezonde eigenschappen van deze heerlijke warme drank.

In totaal kwam ik namelijk op maar liefst 25(!) gezonde eigenschappen. Teveel om allemaal in één blog te proppen daarom begin ik met de eerste 8 eigenschappen.

Ben jij op zoek naar gezonde groene thee? Ons assortiment is ontzettend uitgebreid!

 

 

1. Helpt bij het afvallen

Tegenwoordig komt obesitas veel voor. Een ongezonde levensstijl ligt hier vaak aan ten grondslag en de gevolgen kunnen levensbedreigend zijn. De antioxidanten in groene thee (catechine polyfenolen) dringen het vetgehalte in uw bloed terug waardoor uw sneller gewicht verliest. Groene thee bevat zelfs 10x meer antioxidanten dan het meeste groente en fruit.

 

 

2. Helpt tegen een slechte adem

Groene thee helpt de groei van bacteriën en virussen in de mond tegen te gaan. Hierdoor is groene thee goed voor het gebit maar helpt het ook tegen een slechte adem. Voor direct effect raad ik een kopje met sterke groene thee aan. U zal de frisheid meteen opmerken!

 

 

3. Werkt cholesterol verlagend

Groene thee bevat tannines die op een natuurlijke wijze uw LDL-cholesterol verlagen. Dit LDL-cholesterol staat ook wel bekend als het 'slechte cholesterol'. Ook de catechinen in groene thee hebben een positief effect, met name in de darmen.

 

 

4. Goed voor de huid 

Een aantal wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat groene thee goed is voor onze huid. Wanneer je regelmatig groene thee drinkt blijkt je huid beter bestand tegen UV-straling (zonlicht). De polyfenolen in groene thee zouden tekenen van veroudering van de huid tegen gaan. Ook acne, uitslag en/of (snij)wonden en brandwonden kunnen behandeld worden met groene thee. Ja kan de theebladeren gebruiken voor ene zachte peeling van de huid. Ook kan je groene thee invriezen en je huid vervolgens behandelen met zo'n ijsblokje.

 

 

5. Werkt tegen allergieën

EGCG in groene thee blokkeert een bepaalde 'sleutelcel' die histamine en immunoglobuline E (IgE) produceren, dit zijn stoffen die in ons lichaam allergische reacties uitlokken, bijvoorbeeld bij pollen, stof en huidschilfers van dieren. 

 

 

6. Stimuleert de haargroei

Groene thee remt de groei van DHT (dihydrotestosteron) wat de veroorzaker is van haaruitval. Groene thee reageert met het testosteron en zorgt ervoor dat dit hormoon in het bloed in evenwicht blijft. Daarnaast zorgen polyfenolen, vitamine E en vitamine C in groene thee ervoor dat uw haar glanzender en zachter wordt. Het kan ook ontstekingen verminderen waardoor het helpt tegen roos en psoriasis. Zet thuis een halve liter groene thee (4 theelepels) en gebruik dit als laatste spoeling nadat u shampoo en conditioner heeft gebruikt.

 

 

7. Vermindert de kans op diabetes type 2

Net als bij obesitas zorgen de natuurlijke antioxidanten ervoor dat de absorptie van glucose in ons bloed wordt geremd. Hierdoor wordt de kans op diabetes verkleind. Mensen met diabetes merken dat de bloedsuikerspiegel beter te controleren is en dat er dikwijls minder insuline gespoten hoeft te worden.

 

 

8. Helpt de bloeddruk verlagen

Net als in de meeste theesoorten bevat groene thee ook cafeïne. Cafeïne is niet erg goed voor mensen met een hoge bloeddruk maar omdat het percentage cafeïne in groene thee dusdanig laag is en het bijdraagt aan de algehele gezondheid van het hart kan deze drank geen kwaad. Doordat de thee het cholesterolgehalte reguleert wordt het juist aangeraden bij een hoge bloeddruk.

 

 

Reacties

  1. Maria Maria

    Hoi Esther, je moet het gekookte water 5 min laten staan alvorens er groene thee mee te maken anders is hij bitter.

  2. Esther van de Laar Esther van de Laar

    ik ben een echte thee leut en drink bijna niets anders,
    groene thee is mijn favoriete thee wel gebruik ik het vaak met een smaakje of met verse gember heerlijk en ook zeer goed voor je lever en nieren nu is mijn vraag maakt het uit dat er een andere smaak aan toegevoegd wordt , daarnaast maak ik mijn thee meestal niet zo sterk dat vindt ik bitter

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »