De geheimen van Chai

De geheimen van Chai

Chai is onder meer het Pakistaanse, Indiase, Afghaanse, Iraanse en Turkse woord voor thee. In het Nederlands wordt het meestal gebruikt om een pittige Indiase kruidenthee (Masala Chai in het Indiaas) aan te duiden. Maar er is nog veel meer dat je moet weten over deze bijzondere theesoort, die meestal wordt gecombineerd met melk - Chai Latte dus

Chai ontstond ooit in koloniaal India en is ondertussen een populaire drank bij theedrinkers over de hele wereld. Vele combinaties van kruiden en specerijen zorgen voor een bijna eindeloze variatie van deze heerlijke warme drank.

In India vind je op iedere hoek van de straat theeverkopers, zogeheten Chai Wallahs. Soms in een klein stalletje met een dak erboven, soms hurkend op de grond met niet veel meer dan een theepot en een vuurtje. Sommigen van hen hebben een uitgebreide bereidingsmethode ontwikkeld, waarbij specerijen aan de melk en de thee worden toegevoegd, waarna het geheel door een zeef van grote hoogte van de ene in de andere pan wordt geschonken.

Zodoende is er een grote verscheidenheid. In India heeft elke regio zijn eigen recepten. Wat kenmerkend is aan Chai thee zijn de theekruiden (voornamelijk zwarte thee), specerijen zoals gember, kardemom, kaneel en peper en het toevoegen van melk. Wanneer je opgeklopte melk of room toegevoegd wordt de drank een Chai Latte genoemd. In India wordt er traditioneel buffelmelk gebruikt. Vaak is deze melk nog op dezelfde verkregen en dus erg vers. Bij ons wordt vaak volle koemelk of een plantaardige variant gebruikt. In de Westerse wereld is Chai Latte heden ten dage ongekend populair. In 'coffee corners' gaat deze warme drank tegenwoordig als zoete broodjes over de toonbank. Vaak wordt er ook een zoetstof aan toegevoegd om de smaak van de specerijen te versterken.

Oorspronkelijk wordt Chai thee gedronken na het eten van een maaltijd, omdat de thee de spijsvertering een ‘boost’ geeft. Zwarte peper is vaak een ingrediënt van Chai thee en zorgt voor de afgifte van spijsverteringsenzymen. Daarnaast bevat Chai thee vaak gember, wat helpt bij maag- en darmklachten en bijdraagt aan een gezonde stofwisseling. Ook kaneel is een kruid dat de spijsvertering stimuleert.

Daarnaast wordt er ook beweert dat de specerijen een positief effect zouden hebben op het immuunsysteem, op een gezonde/goede huid en het kan menstruatiepijn verminderen. Op het internet zijn er verschillende sites die deze gezondheidsvoordelen toelichten. Omdat wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt gaan we hier niet verder op in. Laten we gewoon lekker genieten van deze heerlijke warme drank!

 

Chai latte kopen? Kijk snel hier!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »