Koken met thee: Tiramisu met matcha thee

Koken met thee: Tiramisu met matcha thee

Tiramisu is een nagerecht dat altijd in de smaak valt. Van oorsprong is het een Italiaans dessert en wanneer je het vertaald kom je erachter dat het zoiets betekend als ‘maak me blij’. Van een lekkere tiramisu worden wij inderdaad erg blij. Het is dan wel een caloriebom maar af en toe mag je best zondigen.

In plaats van de traditionele espresso hebben wij gekozen voor een matcha thee uit Japan. Matcha is een delicate theepoeder die gemalen wordt van de beste theebladeren uit Japan. Omdat de thee tot poeder is vermalen kun je het gemakkelijk als smaakmakker in gerechten verwerken.

 

Ingrediënten

  • 3 eidooiers
  • 100 gram sukrin of suiker
  • 3 theelepels matcha thee
  • 250 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 200 ml sterke thee
  • Lange vingers

 

Bereiding

  1. Klop de eidooiers met de suiker en 2 theelepels matcha theepoeder met een kleine garde in een kom totdat het geheel kleurt en in hoeveelheid ruim verdubbeld is. Spatel de mascarpone er snel doorheen zodat het één geheel wordt.
  2. Klop de slagroo in een aparte kom lobbig. Roer de slagroom met een spatel snel door het mascarponemengsel.
  3. Trek een sterke thee (strong brew) van de overgeleven matcha thee en laat dit afkoelen. Doop de lange vingers één voor éénn in de theebouillon. Bedek de bodem van een ovenschaal met de helft van de lange vingers. Schep de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en strijk het glad. Leg hierop nog een laagje lange vingers en strijk hierover de rest van het mascarponemengsel. Dek de tiramisu af en laat het minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Strooi vlak voor het opdienen wat groene theepoeder over de tiramisu als garnering.

Bron: Koken met thee van Karakter Uitgevers (ISBN 9789045205267)
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »