Het optimale water voor thee

  • Geplaatst op
  • Door Guus Kroes
  • Geplaatst in Thee, Water
  • 0
Het optimale water voor thee

Volgens een oud Chinees spreekwoord is water de ‘moeder van de thee’. Daar zit zeker wat in, want water vormt 99% van een kop thee. De kwaliteit van het water heeft een enorm effect op de smaak van thee. Om het beste uit uw losse thee te halen moet u schoon en geurloos water gebruiken dat op de juiste temperatuur is verwarmd. Lees hieronder meer over het beste theewater.

Regen, vervuiling en aquifer (poreuze ondergrond waaraan water wordt onttrokken) hebben allemaal effect op het lokale water. Deze factoren beïnvloeden de hoeveelheid mineralen en het geurgehalte van het water, evenals zijn pH-waarde – de hoeveelheid zuur of alkaline in vloeistoffen. Deze pH-waarde loopt van 0 (heel zuur) tot 14 (heel alkalisch).
 

Doorgaans heeft water een neutrale pH van 7, maar soms kan kraanwater iets te veel alkaline of zuur bevatten voor thee. Kraanwater bevat ook opgeloste gassen, die geuren kunnen bevatten of zeer gemineraliseerd kunnen zijn, en dat kan de delicate geuren van het aftreksel beïnvloeden.
 

Als het water uit uw kraan niet zuiver genoeg is om thee van te maken, probeer dan de volgende alternatieven eens;

 

Bronwater uit flessen

Niet te verwarren met mineraalwater, dat ongeschikt is omdat er te vee mineralen aan toegevoegd zijn. Zoek naar bronwater met 50-100 ppm opgelost mineraal zout. Grotere hoeveelheden zorgen voor een sterk minerale smaak.

 

Gefilterd kraanwater

Waterfilters zijn heel geschikt om onaangename geuren en mineralen uit het water te filteren. Verwissel het filter volgens de aanwijzingen.

 

Gedistilleerd water vermengd met kraanwater

Gedistilleerd water is smakeloos, maar door er kraanwater aan toe te voegen dat een grote concentratie mineralen heeft, ontstaat er water dat geschikt is om thee van te maken. Experimenteer met verschillende verhoudingen, afhankelijk van de kwaliteit van het kraanwater.

Bron: I Love Tea (ISBN: 978 90 483 1241 2)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »