De gezonde eigenschappen van gember

De gezonde eigenschappen van gember

Twee maanden geleden vroegen we u via Facebook reeds naar uw positieve ervaringen met gemberthee. Deze reacties waren voor ons een bevestiging; gember is goed voor je! Mensen gaven bijvoorbeeld aan dat het een positief effect had op hun spijsvertering en weerstand. Laten we nader kennismaken met deze specerij.

Gember is een specerij met een hele kenmerkende smaak die veel wordt gebruikt in de Oosterse keuken. Gember is afkomstig van de wortel van de Zingiber officinale, ofwel de gemberplant. Deze plant komt oorspronkelijk uit Azië. Omdat de gemberplant ook prima in andere tropische streken groeit, komt die inmiddels wereldwijd voor, bijvoorbeeld uit Fiji, India, Jamaica, Nigeria en China.

 

Wat wij allemaal kennen als de specerij gember is de onderkant van de stam en de wortelstok van de gemberplant. Die wortelstok lijkt een beetje op een dikke, houten hand. Als je de wortelstok schilt kom je bij de verse, gele gember.

Al onze gemberthee vind je hier!

 

Vitamines en mineralen in gember

De voornaamste vitaminen in gember zijn B1, B2, B6, en vitamine C. Vitamine B1 en B2 zijn belangrijk voor de energievoorziening van ons lichaam. Ook ondersteunt B1 de hartspier en het zenuwstelsel. B6 is belangrijk voor de stofwisseling en vitamine C is goed voor de weerstand.

De belangrijkste mineralen in gember zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink. Natrium en kalium zijn goed voor de vochtbalans en bloeddruk. Calcium en fosfor zijn goed voor de botten en het gebit. IJzer ondersteunt het zuurstoftransport in het bloed en de stofwisseling. Magnesium is goed voor de spieren, en koper en zink verbeteren de stofwisseling.

 

Gezondheidsvoordelen van gember

Gember wordt al duizenden jaren gebruikt. Niet alleen vanwege de typische smaak, maar ook omdat gember medicinale eigenschappen heeft. Uit modern wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de heilzame werking van gember voortkomt uit de ruim 100 bioactieve stoffen. De belangrijkste twee zijn gingerol en shogaol.

Hieronder lees je 6 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoorbeelden van gember. Dit zijn stuk voor stuk goede redenen om gember aan een gezond, koolhydraatarm dieet toe te voegen.

 

1. Gember bestrijdt misselijkheid

Gember is bij veel mensen zeer effectief tegen misselijkheid. Daarom heeft het een lange gebruiksgeschiedenis als middel tegen zeeziekte. Er is zelfs bewijs dat het net zo effectief kan zijn als voorgeschreven medicatie. Het meest gerapporteerde effect van gember bij misselijkheid is door zwangere vrouwen. Gember zou erg goed werkten tegen zwangerschapsmisselijkheid, zoals tijdens de ochtendziekte. 

Er is ten slotte nog een manier hoe gember de maag kalmeert. Het is namelijk een goed middel tegen brandend maagzuur.

 

2. Gember werkt ontstekingsremmend

De werkzame stoffen in gember kunnen ontstekingen remmen en voorkomen. Er zijn bewijzen dat gembersupplementen ontsteking en spierpijn na (intensief) sporten kunnen verminderen.

Maar uit meerdere studies blijkt ook dat ontstekingen gelinkt aan nieraandoeningen, diabetes, vormen van kanker, darmontsteking en artrose worden verminderd door gember.

 

3. Gember bestrijdt chronische ziektes

De ontstekingsremmende werking van gember werkt ook goed tegen allerlei chronische ziektes die gelinkt zijn aan ontstekingen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat gember bepaalde vormen van kanker tegen kan gaan. Dat is vooral toe te schrijven aan het stofje 6-gingerol dat in grote hoeveelheden in verse gember zit. 

Er zijn signalen dat gember werkt tegen alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker. Maar er is nog meer onderzoek nodig.

 

4. Gemberpoeder kan menstruatiepijn verminderen

Een van de traditionele toepassingen van gember is pijnverlichting, waaronder menstruele pijn. Ook dit is wetenschappelijk onderzocht. In een studie werden 150 vrouwen geïnstrueerd om 1 gram gemberpoeder per dag te nemen voor de eerste 3 dagen van de menstruatieperiode. Het poeder slaagde erin om pijn net zo effectief te verminderen als een aantal pijnstillers en ibuprofen.

 

5. Verbeterde hersenfunctie

Sommige studies in dieren suggereren dat de antioxidanten en bioactieve verbindingen in gember het ouderdomsproces van de hersenen vertragen. Hierdoor zou ook het risico op de ziekte van Alzheimer afnemen. Er is bewijs dat gember de hersenfunctie direct kan verbeteren. In een studie van 60 vrouwen van middelbare leeftijd bleek dat een gemberextract de reactietijd en het werkgeheugen verbeterde.

 

6. Gember helpt bij het afvallen

Een recente studie uit 2015 heeft laten zien dat gember een hele positieve invloed heeft op het laten dalen en stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Een onstabiele en hoge bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je vetverbranding vertraagd waardoor buikvet verbranden niet of nauwelijks mogelijk is. Hierdoor kom je aan. Bovendien brengt een schommelende bloedsuikerspiegel allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Dit betrof een kleine studie, maar de resultaten zijn ongelooflijk indrukwekkend.

 

Nadelen van gember

Er zijn niet echt nadelen van gember. Wij adviseren je wel om gember met mate te gebruiken, maar dat geldt eigenlijk voor alles. En weet dat gember een natuurlijke bloedverdunner is. Overleg dus altijd met de huisarts als je bloedverdunners gebruikt en ook dagelijks gember wilt nemen.

 

Conclusie: gember is gezond!

Gember bevat veel gezonde vitamines en mineralen. Bovendien weet je nu dat de werkzame stoffen in gember heel heilzaam zijn.

Hierdoor ondersteunt gember allerlei processen in je lichaam, zoals je spijsvertering. En gember bestrijdt ook nog eens allerlei aandoeningen.

Kortom, voeg voor een gezond en slank lichaam gerust gember toe aan je eetpatroon en/of drink gemberthee.

 

Bron: https://www.jasperalblas.nl/gember/

 

Reacties

 1. Guus Kroes (Van Bruggen Thee) Guus Kroes (Van Bruggen Thee)

  Beste heer/mevrouw,

  Bedankt voor deze nuttige aanvulling. Het lijkt ons zeker goed om hier rekening mee te houden en hopelijk lezen de lezers van deze blog dit ook.

 2. M.Manshanden M.Manshanden

  Gember allergie bestaat ook.
  Voor heen daar nog nooit bij stilgestaan, maar door het veelvuldige gebruik in de voedingsindustrie daar nu tegen aan gelopen. Men gebruikt het veel om zout te vervangen als smaakmaker.
  Handig als het overal opvermeld staat als bijvoeging, kon je voorheen onbevangen alles eten en drinken.
  Met een gember allegie wordt je doodziek van een klein beetje "gezondheid".

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »