De juiste temperatuur voor theewater - van Bruggen Thee

De juiste temperatuur voor thee

  • Geplaatst op
  • Door Guus Kroes
  • Geplaatst in Thee, Water
  • 0
De juiste temperatuur voor thee

Als het water voor uw thee te heet is, zal de thee bitter zijn en zijn aroma verliezen. Aan de andere kant, als uw theewater te koud is, zal de thee niet goed trekken. Dit maakt de juiste watertemperatuur erg belangrijk.

Het water verwarmen tot de juiste temperatuur is essentieel voor het maken van een goede kop thee. Een vers, fragiel groene theeblad zal bijvoorbeeld verbranden als er kokend water over wordt gegoten. Deels geoxideerde theesoorten, zoals Oolong, hebben heet (maar geen kokend) water nodig, terwijl volledig geoxideerde zwarte theesoorten wel kokend water nodig heeft om zijn smaken vrij te geven. Wat de temperatuur ook moet zijn, begin altijd met vers koud water van de juiste kwaliteit (zie ons vorige blog).

Als u geen waterkoker met variabele temperatuur heeft, kook het water dan en laat het met de deksel open staan: 5 minuten voor groene witte en gele thee. 3 minuten voor Oolong. 2 minuten voor Pu Erh thee en andere donkere theesoorten. Hieronder hebben we de verschillende theesoorten en de bijbehorende watertemperatuur nog even opgesomd:
 

  • Groene thee:70-80 graden
  • Witte thee: 80-90 graden
  • Pu-Erh: 95 graden
  • Oolong: 85 graden 
  • Zwarte thee: 95-100 graden
  • Kruidenthee: 95-100 graden
  • Rooibos: 95-100 graden
  • Bamboe: 95-100 graden
  • Maté: 95-100 graden

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »