Koken met thee: Polenta in Sencha groene thee - van Bruggen Thee

Koken met thee: Polenta in Sencha groene thee

Koken met thee: Polenta in Sencha groene thee

In Italie is polenta een basisgerecht, dat vroeger door de armen werd gegeten. In de Nederlandse keuken kom je het echter weinig tegen. Je kan het op veel verschillende manieren bereiden. Wij kiezen hier voor gebakken, krokante polenta in blokjes gesneden. De smaak van groene thee past perfect bij het romige van de polenta.

Ingrediënten:

  • 750 ml groentebouillon
  • 4 theelepels sencha groene thee
  • 250 ml halfvolle melk
  • 250 gram polenta
  • 75 gram roomboter
  • 100 gram manchego kaas (geraspt)
  • Olijfolie

 

Ingrediënten jus:

  • 20 gram boter
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 20 gram bloem
  • 1 theelepel tomatenpuree
  • 250 ml groentebouillon (getrokken met Ceylonthee)
  • 1 laurierblaadje

 

Bereiding:

  1. Breng in een pan de bouillon op laag vuur aan de kook en laat het afkoelen tot 80°C. Haal de pan van het vuur en laat de Sencha thee 3 minuten trekken in de bouillon. Zeef daarna de bouillon en voeg de melk toe. Breng het bouillonmengsel daarna weer aan de kook en voeg de polenta toe. Roer het goed door met een houten lepel. Laat onder voortdurend roeren de polenta op laag vuur in 20-30 minuten gaar en dikker worden. Zet het vuur lager als de polenta gaat spetteren.
  2. Smelt de boter en de kaas in een andere pan met de deksel erop. Haal de pan met de polenta van het vuur en voeg de gesmolten boter en kaas aan de polenta toe. Roer dit goed door en stort het vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de polenta gelijkmatig over de bakplaat en laat het afkoelen.
  3. Fruit voor de jus het sjalotje in een pan met boter en knoflook. Voeg de bloem toe en roer het goed door tot er een gladde bal ontstaat. Doe de tomatenpuree en 1/3 van de bouillon er bij en roer tot een gladde massa. Voeg het laurierblaadje toe en vervolgens de rest van de bouillon. Laat 10 minuten inkoken op laag vuur totdat er een licht gebonden jus ontstaat. Als de jus te dik is, eng deze dan een met de bouillon.
  4. Als de polenta is afgekoeld kun je hem in elke gewenste vorm snijden. Op de foto zie je de polenta in blokjes. Deze kun  je vervolgens paneren in de onbewerkte polenta en opbakken in een koekenpan met olijfolie. Zo’n 5 minuten volstaat om de blokjes goudbruin te bakken.

Bron: Koken met thee van Karakter Uitgevers (ISBN 9789045205267)

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »